İmplant
Diş implantlarında başarıyı etkileyen en önemli faktör doğru hasta seçimidir. Her türlü dişsizliğin giderilmesinde artık başarısı tartışılmayan diş implantları, rutin bir tedavi yöntemi olarak insanların yardımına koşmaktadır. Apeks Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ekibi tecrübesi ile ülkemizde çağdaş implantolojinin öncülerindendir. Tecrübe ve çağdaş bilgi ile donanmış implantoloji ekibimiz, doğru hasta seçimi ve bilimsel uygulamalarıyla diş implantları konusunda başarısını kanıtlamıştır.
Tek Diş Eksikliği
Tek bir dişin kaybında; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, eksik olan diş yerine tek bir implant yerleştirilir. Tek diş ekliğinde en son düşünülmesi gereken tedavi şekli komşu iki dişi kesip küçülterek üçlü bir kuron köprü protez yapmaktır. Bir tedavi yöntemi seçilirken, tedavi süresi ve tedavi zorluğu düşünülmeden, birey için en uygun tedavi seçilmelidir. Dişlerin kesilmesi bu dişlerde hassasiyete, pulpa nekrozuna ve neticede kanal tedavisine ve kaplama altı çürüklere sebep olabilir.
Bölgesel Diş Eksikliği
Kısmi diş eksikliğinde geleneksel yöntemlerle hazırlanan köprü restorasyonlarında dişlerin kesilmesi gerekirken, implant uygulamalarında sağlam dişlerinizin kesilmesine ve zarar görmesine gerek yoktur.
Ağızda birden fazla diş eksikliği olduğunda, özellikle sonu dişsiz çenelerde dental implantlar üzerine yapılan sabit kuron kaplamalar, hastaları takıp çıkartılan hareketli protezlerden kurtarmaktadır.
Tam Çene Dişsizlik Vakaları
Bütün dişlerin eksikliği durumuna tam dişsizlik denmektedir. Bu gibi durumlarda birkaç farklı tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenekler içinde hareketli protez söz konusudur. Bu tip protezler isimlerinden anlaşılacağı gibi çiğneme sırasında hareket etmektedir ve bu durum konforlu olmamaktadır. Bu gibi tam dişsizlik yaşayan hastalar için en konforlu tedavi seçeneği implant diş tedavisidir. Yeterli sayıda implant uygulanabilen durumlarda sabit protezlerin uygulanması mümkün olmaktadır ve bu protezler hareket etmemektedir. Çiğneme, konuşma ve estetiği tamamıyla yerine getirebilen yapı, sabit olarak ağızda tutulabilmektedir.
Kök Hücre Destekli İmplant Uygulamaları
Hastadan alınan belirli miktarda kanın santrifüj edilmesi ile elde edilen ince zar dokusu, çeşitli işlemler sonunda hazırlanır ve uygun boyutlarda kesilerek uygulanır.Bu protoköl ile yerleştirilen implantların başarı oranı artmaktadır. Yetersiz kemik ve diş eti sorunu olan hastaların bu sorunları daha hızlı şekilde giderilir.
Lazer Destekli İmplant Uygulamaları
Lazer destekli implant cerrahisinde, süre kısalır, kanama azalır, iyileşme hızlıdır ve implantta gelişen komplikasyonlar ağrı ve ameliyat işlemi olmadan kolayca giderilir. Bunun yanında implant tedavisi uygulamalarında lazer teknolojisi ile cerrahi işlem aşamaları basitleşmekte ve tedavi zaman kazanılmaktadır. Sert dokuda titreşim yapmaması, küçük müdahalelerde anesteziye gerek duyulmaması sebebiyle lazer uygulamaları, diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hasta için tercih edilmektedir. Yumuşak dokuda kanamasız operasyonlar yapılabilmesi ve operasyon bölgesinin çok hızlı iyileşmesi büyük avantajlarındandır. Özellikle çocuk hastaların tedavilerinde önemli kolaylıklar sağlamaktadır.
Sedasyon Uygulamalı Müdahaleler
Koldan açılan damar yolundan küçük dozlarda uygulanarak yapılır. Hastanın bilinci açıktır fakat hafif uyku halindedir. Hasta komutlara uyar. Bu yöntem genelde yetişkin hastalarda diş hekimi korkusu olanlarda, bulantı- öğürme refleksi fazla olanlarda ve genel anestezinin riskli olabileceği hastalarda tercih edilir. Ayrıca çocuklarda yapılacak kısa işlemlerde uygulanır. Sedasyon işlemi bitiminde toparlanma hızlıdır. Hasta işlem sonrası bir şey hatırlamaz.
İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER
İmplant Destekli Sabit Protezler
Yüksek teknolojiyle üretilen titanyum implantlar aslında diş hekimliğinde kronikleşmiş bir çok sorunu da ortadan kaldırmıştır. Implant destekli sabit protezler total protez kullanan tam dişsiz hastalarda hareketli protezin oluşturduğu tüm sıkıntıları ortadan kaldırıp hastalara büyük konfor kazandırmaktadır.
Implant destekli sabit protezler yapabilmek için alt çeneye en az 6, üst çeneye ise en az 6-8 implant uygulanması gerekmektedir.
Doğal diş formunda ve son derece estetik protezlere kavuşan hastaların öz güveni de artmaktadır.
İmplant Destekli Hareketli Protezler
Hareketli total protez kullanan hastaların protezlerini yarı sabit proteze çevirme yöntemidir. Bu durumda 2 veya 4 adet implant ile hareketli total protez yarı sabit protez haline getirebilir.
Hasta istediği zaman protezini çıkartarak temizleyebilir.
SIK SORULAN SORULAR
İmplant her yaşta uygulanabilir mi?
Evet. Yalnızca, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana implant uygulanabilir. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğundan diş implantına daha çok ihtiyaç duyarlar .
İmplantlar bütün hayat boyu ağızda kalabilir mi?
İlk hastalar, otuz yıldan fazla bir süredir implantlarını başarı ile kullanmaktadırlar. Bu süre, genel sağlık durumu, implantın günlük bakım ve temizliği gibi birkaç değişkene bağlıdır. Başarısızlık olsa bile aynı bölgeye tekrar implant yapılabildiğinden uyguladığımız implantlara ömür boyu garanti verebilmekteyiz.
Bütün diş implantları başarılı mıdır?
İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli “iyileşme potansiyeli” olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olmalıdır. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak implant başarısı %90-100 arasında değişebilir. Başarısızlık olması durumunda implant çok basit bir girişim ile çıkartılır ve yeri iyileştikden sonra uygulama tekrarlanabilir.
İmplantlar vücut tarafından reddedilir mi?
İmplantlar çoğunlukla titanyum denilen biyolojik uyumlu maddeden yapılmaktadır. Titanyum canlı bir madde olmadığı için, kalp ve böbrek transplantasyonlarında olduğu gibi bir antijen – antibody reaksiyonu oluşturmaz.. Bu nedenle bir “doku reddinden” söz edilemez.
Bir kanser riski var mıdır?
Tıp ve diş hekimliği dünyasında diş implantlarının kansere neden olduğunu gösteren tek bir örnek bile yoktur.
Diş implantları kozmetik nedenlerle uygulanır mı?
Diş implantlarının temel uygulama alanı diş eksikliğinin giderilmesidir. Diş eksikliği giderilirken kozmetik iyileşmeler de elde edilebilir.
Bir garanti verilebilir mi?
Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Başarısızlık olsa bile aynı bölgeye tekrar implant yapılabildiğinden dolayı uyguladığımız implantlara ömür boyu garanti verebilmekteyiz
Pahalı bir tedavi midir?
İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. İmplant tedavileri biten hastalarda yapılan bir araştırmada, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.
Operasyon sırasında ve sonrasında bir rahatsızlığım olacak mı?
Operasyon lokal anestezi ve sedasyon ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra duyulabilecek hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.
İmplant yerleştirme operasyonu ve protezin tamamlanması ne kadar sürer?
Cerrahinin süresi , yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osteointegrasyon) 8-12 hafta kadar beklenir. Daha sonra bu implantların üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir. Bazı uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda hiç beklemeden de protez yapılabilmektedir. Çağdaş diş hekimliğinin bütün olanaklarının kullanıldığı bu protezler birer mühendislik harikasıdır.