Ortodonti

Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan veya porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş tellerinin yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesi işlemidir. Ortalama 1.5 -2.5 yıl süren bir tedavidir. İlk ortodontik muayene 7 yaşında süt dişlerinin çıkıp ana dişlerin geldiği dönemde olmalıdır. Daha sonra ana dişlerin tamamen yerleştiği 11-12 yaşlarında, asıl tedaviler yapılmaktadır. Ortodontik tedavi sadece çocuklarda ve gençlerde uygulanmaz , erişkin ve ileri yaşlarda olan birçok hastaya da ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

Invisaling Tedavi ( Telsiz Ortodontik Tedavi )

Ortodonti tedavisinde gelinen en son teknolojilerden biri olan Invisalign, size özel yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişlerinizi düzeltmek için uygulanan telsiz ortodontidir. Telsiz ortodonti  tedavi fırsatını sunan invisalign’ın en önemli tercih edilme nedeni, dişlerinizin çapraşıklığını düzeltirken ortodonti tedavisi gördüğünüzün belli olmamasıdır. Hem erişkinlere hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir ortodonti tedavisidir. Invisalign tedavisine uygun olup olmadığınız ancak doktorunuzun muayenesi sonucunda netleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları invisalign ile tedavi edilebilir.

Kapanış Bozuklukları

Çene kapanış şekli en az dişlerimizin düzeni kadar önemlidir. Çene kapanış bozuklukları çiğnemede zorluk yaratabilir ve genel olarak daha fazla çürüğe yol açabilir. Büyümekte olan çocuklara (ergenlik dönemini tamamlamamış), problemin olduğu çeneye uygun apareyler ile ortopedik çene tedavisi ve sonrasında sabit ortodonti tedavisi uygulanır. Erişkin bireylerde bu problemin çözümü sabit ortodonti tedavisiyle mümkündür. Erişkin bireylerde çok şiddetli vakalarda çeneler arası armoniyi sağlamak için cerrahi de düşünülebilir.

Çapraşık Dişler

Çapraşık dişlerle ağız hijyenini sağlamak daha güçtür ve diş eti rahatsızlıkları ile çürükler daha kolay oluşur. Çapraşıklıkta veya eklem ilişkisi bozuk olduğunda çiğneme tam olarak yapılamaz. Bunun sonucunda sindirim sisteminde bir takım problemler başlar. Alt ve üst dişler birbiriyle tam uyumlu olmadığında, çene eklemine veya tek bir dişe fazla yük gelir bu durum tedavisi zor problemlere yol açabilir. Özellikle estetik olarak  inanılmaz değişiklikler yaratılabilir.

Dişsel ve Gelişimsel Bozukluklar

Yer darlığı nedeniyle dişlerin çapraşık olması, yer fazlalığı nedeniyle dişlerin aralıklı olması, parmak emme veya dilin normalden büyük olması nedeniyle üst ve alt ön dişler arasında mesafenin fazla olması dişsel bozuklukların sebeplerindendir. Vaktinden önce süt dişlerinin çekilmesi sonucunda geri kalan dişlerin birbirlerine yanaşmaları ile alttan çıkacak daimi dişlere yeterli yer kalmaması ve bu daimi dişlerin çapraşık bir şekilde çıkması veya hiç çıkamaması gelişimsel bozuklukların sebeplerindendir. Ayrıca 20 yaş dişlerinin arkadan diğer dişleri sıkıştırması bu bozuklukların sebeplerindendir.

Fonksiyonel ve Önleyici Tedaviler

Fonksiyonel apareylerin etkili olması için gelişim oluşurken ve dişler sürerken takılması gereklidir. En fazla büyüme, akşam saatlerinde büyüme hormonu salgılandığında oluşur. Aktif diş sürmeside aynı periyotta akşam 8 ile gece 1 arasında oluşur. Bu periyotta  çocukların fonksiyonel apareyleri , akşam yemeğinden sonra  sabah kalkana kadar en az 12 saat takmaları önerilir. Apareyi takmak için uyku zamanı beklendiğinde aktif büyüme periyodu kaçırılmış olur. Apareyin gün boyunca takılması avantaj olabilir fakat bunu başarmak zordur. Çocuk, bir süre konuşmasının zor olacağı fakat zamanla konfor ve konuşma kalitesinin artacağı konusunda bilgilendirilmelidir.

Yer Tutucu

Süt dişleri çeşitli nedenlerle erken kaybedilebilir. Süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri, altlarından gelen daimi dişlere rehberlik etmeleridir. Süt dişlerinin erken kaybı sonucu daimi dişler olmaları gereken yerlere süremezler ve sonuç olarak daimi dişlerde çapraşıklıklar gözlemlenir. Boşluğa diğer dişlerin kaymasını engellemek ve sürecek olan daimi dişlerin yerini korumak için erken kaybedilen süt dişlerinin yerine yer tutucuların yapılması gerekmektedir. Yer tutucular, erken kaybedilen süt dişinin sayısına ve konumuna göre sabit veya hareketli olarak hazırlanırlar ve daimi dişin ağız içinde görünmesinden sonra çıkartılırlar.