Protez
Diş protezi tamamen veya kısmen kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşlukların yapay dişler ile doldurulmasıdır. Dişlerin çeşitli sebeplerle kaybedilmesi çiğneme ve konuşma fonksiyonlarındaki bozulmalarla beraber estetik ve psikolojik problemlerin de meydana gelmesine sebep olur. Protez dişler amacına uygun olarak ve kişilerin taleplerine göre değişik şekillerde uygulanabilir.
Empress ( Full Porselen Diş )
Metal alt yapı olmadan tamamı seramikten oluşur. Full porselen dişler de denilebilir. Antibiyotik, fluor kullanımında, yaşa bağlı renklenmeler de, beyazlatma ile sonuç alınamayan kanal tedavili dişlerde, doğumsal doku ve şekil bozukluğu bulunan dişlerde, pozisyon bozukluğu bulunan dişlerde, zamanla fiziksel ve kimyasal olarak aşınmış dişlerde empress yapılabilir. Çiğneme kuvvetlerinin ve yan kuvvetlerin arttığı arka bölge dişleri olan büyük azılarda ve yan yana birden fazla diş eksikliğinin bulunduğu ön ve arka bölge restorasyonlar da empress diş kaplamaları tercih edilmez.
Zirkonyum Destekli Porselen Kron-Köprü
Zirkonyum, klasik metal destekli porselenlerde alt yapı olarak kullanılan gri metal yerine geçen beyaz bir metaldir. Üzerine işlenen özel porselen ile üst yapı şekillendirilir. Böylece; ışık geçirgenliğine sahip olan, oldukça dayanıklı, estetik ve doğal görünümlü porselen dişler elde edilmiş olur. Zirkonyum beyaz bir metal olması sebebiyle porseleni destekleyerek yeterli dayanımı ve direnci sağlamasının yanında ışık geçirme özelliği sayesinde arzu edilen estetik beklenti ve başarı yakalanmaktadır. Özellikle estetik ön bölgede tercih edilen zirkonyum porselen dişler çiğneme kuvvetlerinin yoğun olarak geldiği arka dişler bölgesinde de rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Metal Destekli Porselen Diş
Metal destekli porselen dişler; krom, kobalt, nikel gibi metal alaşımlarının alt yapı olarak kullanıldığı üst yapının uygun porselen sistemiyle şekillendirildiği porselen kaplamalardır.
Metal destekli porselen kaplamalar geçmişi uzun yıllara dayanan ve başarısı kanıtlanmış bir protez seçeneğidir. Alt yapı olarak kullanılan metalin ışık geçirgenliği olmadığı için üzerine yapılan olan porselen dişlerde mat bir görünüm ortaya çıkabilir ve diş eti hizasında da koyu renkte bir gri bant oluşabilir. Yüksek estetik beklentilerin karşılanabilmesi için ön bölgede tam seramik sistemlerin (zirkonyum diş, lamine yaprak porselenler) kullanılması önerilir.
Diş Eksikliklerinin Giderilmesi
Ağızdaki eksik olan diş sayısına ve yerlerine göre bu eksikliklerin giderilerek ağız bütünlüğünün geri kazandırılmasıdır. Yalnızca estetik olarak değil aynı zamanda çiğneme fonksiyonlarını, konuşurken seslerin düzgün çıkartılmasını ve dişsizlikten kaynaklanan psikolojik problemleri de ortadan kaldırmayı hedefleyen diş hekimliğinin önemli dallarından biridir.
Parsiyel Protez ve Hassas Bağlantılı Protez
Parsiyel protezlerde ; eksik dişlerin yerini dolduran plastik dişler, pembe ya da diş eti renginde bir altyapı ve bunları birbirlerine bağlayan metal bir altyapı bulunur. Bununla beraber en önemli kısmı dişlere tutunmasını sağlayan metal kroşeler kullanılır. Kısmen diş eksikliği olan hastalarda uygulanır. Metal kroşeler dişin görünen yüzeyini kol gibi sararak tutunmayı sağlar. En büyük dezavantajları estetik olarak kabul edilmesi zor bir görüntü oluşturmalarıdır.
Estetik sonuçlar için dişe yapılan kuron vasıtasıyla yerleştirilen ve neredeyse görünmez olan hassas tutuculu protezler tercih edilir.
Total Protez
Total protezler hasta ağzında hiç diş kalmadıysa yapılabilecek bir uygulamadır. Alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alarak vakum kuvveti ile ağızda kalabilen, akrilikten üretilen, halk arasında ‘damak protez’ olarak da adlandırılan protezlerdir.
IMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER
İmplant Destekli Sabit Protezler
Yüksek teknolojiyle üretilen titanyum implantlar aslında diş hekimliğinde kronikleşmiş bir çok sorunu da ortadan kaldırmıştır. Implant destekli sabit protezler total protez kullanan tam dişsiz hastalarda hareketli protezin oluşturduğu tüm sıkıntıları ortadan kaldırıp hastalara büyük konfor kazandırmaktadır.
Implant destekli sabit protezler yapabilmek için alt çeneye en az 6, üst çeneye ise en az 6-8 implant uygulanması gerekmektedir.
Doğal diş formunda ve son derece estetik protezlere kavuşan hastaların öz güveni de artmaktadır.
İmplant Destekli Hareketli Protezler
Hareketli total protez kullanan hastaların protezlerini yarı sabit proteze çevirme yöntemidir. Bu durumda 2 veya 4 adet implant ile hareketli total protez yarı sabit protez haline getirebilir.
Hasta istediği zaman protezini çıkartarak temizleyebilir.